Thorsbro Vandværk maskinhal

Thorsbro Vandværk

Thorsbro Vandværk er en arkitektonisk perle og et imponerende stykke dansk arbejderhistorie

Historien om Københavns vand

Thorsbro Vandværk har siden 1908 leveret vand til København. Dengang voksede Københavns vandforbrug med hastige skridt, og man kunne ikke følge med udviklingen. Derfor anlagde man vandværket i Ishøj, og gravede de store vandledninger ind til København med håndkraft. 

På Thorsbro - blandt dieselmotorer og oliekander - kan man få den fascinerende historie om vandværkets virke, om arbejdslivet og om, livet som arbejder på vandværket.

Intet mindre end en arkitektonisk perle!

Det imponerende bygningsværk er tegnet af arkitekt Andreas Fussing, som også er arkitenten bag bygninger som Taastrup Vandtårn og Islevbro Vandværk. Fussing var i sine unge år i lære hos arkitekt Martin Nyrop, som bl.a. er kendt for Københavns Rådhus og Østre Gasværk. Nyrop var mester i nationalromantisk stil. En stil der er kendetegnet ved mange fine detalje i murværk og snedkerarbejde. Nyrop blev toneangivende for den efterfølgende generation og hans indflydelse ses også i Fussings arkitektoniske værker og i Thorsbro i særdeleshed. Læg særligt mærke til de pudsede hvidkalkede vægge, de rødmalede vinduespartier og de fine detaljer i snedkerarbejde og murværk, såsom tandsnitfriser, dørindfatninger, kontrasterende sten-elementer, slutsten, årstalsrosetter og byvåben. I år 2000 blev vandværkets karakteristiske hovedbygning, maskinrummet, fredet, netop med begrundelse i den fine arkitektur.

I sommerhalvåret kan du, på udvalgte dage, besøge maskinmuseet, der nu fungerer som museum. Inde i maskinhallen står tre store motorer, som blev bygget på B&W Motorfarbrik i 1930'erne.

Det er også muligt at booke privat rundvisning udafhængigt at åbningstider og årstid. 

Del denne side

Fine detaljer

lampe på Thorsbro Vandværk

Kraftfulde maskiner

T2 - Thorsbro Vandværk

Se også...

Kroppedal Museum

Kroppedal Museum

På Kroppedal kan man se udstillinger om arkeologi, astronomi og nyerede tid. Gå fx på opdagelse blandt Ole Rømers mange spændende astronomiske instrumenter.

Kroppedal byder også på storslået natur i udkanten af Vestskoven.