Thorsbro Vandværk maskinhal

Thorsbro Vandværk

Thorsbro Vandværk er en arkitektonisk perle og et imponerende stykke dansk arbejderhistorie

Historien om Københavns Vand

Thorsbro Vandværk har siden 1908 leveret vand til København. Dengang voksede Københavns vandforbrug med hastige skridt, og man kunne ikke følge med udviklingen. Derfor anlagde man vandværket i Ishøj, og gravede de store vandledninger ind til København med håndkraft. 

På Thorsbro - blandt dieselmotorer og oliekander - kan man få den fascinerende historie om vandværkets virke, om arbejdslivet og om, livet som arbejder på vandværket.

Intet mindre end en arkitektonisk perle!

Thorsbro Vandværk kan måle sig med de fleste andre vandværker i verden, når det kommer til den arkitektoniske udformning. Vandværket er tegnet af arkitekt Andreas Fussing og stod klar til at levere vand til københavnerne i 1908. Bygningen er i dag fredet.

Der er en overvældende grad af detalje i den indvendige arkitektur. De mange små detaljer er ellers ikke, hvad man forventer at se i en maskinhal med fire store dieselmotorer. Ikke desto mindre vil arkitekturinteresserede kunne bruge lang tid på at studere både helheden og detaljen. Bygningens smukke gulv får en til at tænke på en balsal - ikke en pumpestation med larmende dieselmotorer. Det er tydeligt, at æstetikken har haft ligeså høj prioritet som funktionalitet, og det er ikke overraskende, at bygningen i dag er fredet. Dieselolie og hestekræfter

Er man mere til dieselolie og mekanik, så er Thorsbro Vandværk også leveringsdygtig. Inde i bygningen står nemlig tre store dieselmotorer fra 1932, som dagligt pumpede 40.000m3 vand ind til københavn.I 1985 blev de afløst af moderne elmotorer. Nu kan interesserede opleve de gamle motorer emme af tæmmede hestekræfter og få en spændende fortælling om dansk arbejderhistorie med.

Museet har åbent på udvaægte søndage og tirsdage. Se mere om åbningstider i rubrikken til højre.

Del denne side

Fine detaljer

lampe på Thorsbro Vandværk

Den smukke bygning byder på et væld af detaljer, som vil begejstre den historie- og arkitekturinteresserede. Læg mærke til Københavns byvåben, som udsmykker lamperne.

Kraftfulde maskiner

T2 - Thorsbro Vandværk

De store dieselmotorer står som majestæter i den smukke bygning. Ved særlige lejligheder startes en motor op, og man kan fornemme de mange hestekræfter blive sluppet løs i de imponerende maskiner.

Gulv Thorsbro Vandværk

Find vej til Thorsbros bonede gulve

Thorsbro vandværk

Allévej 29 i Torslunde

2635 Ishøj

Læs mere om Thorsbro Vandværk på www.kroppedal.dk