Centrum i Gadekæret

Gadekæret

Gadekæret må være et af de hyggeligste steder at bo i Storkøbenhavn! Smalle stier der snor sig imellem rækkehusene og de dertilhørende haver, uden plads til biler eller travle cyklister. Overalt vokser der grønne træer, og i midten er der anlagt en lille park og sø som samler Gadekærets beboere.

Boligområdet blev bygget i perioden 1973-1978 og er et særligt fint eksempel på tæt-lav-bebyggelse. Denne form for arkitektur blev til som et modsvar til det ellers fremherskende montage og etagebyggeri. Med tæt-lav-bebyggelse tilstræbte arkitekterne at tegne en mere varieret grundplan og bebyggelsen er typisk organiseret i mindre sektioner, forbundet af et netværk af bilfri stræder, små pladser og grønne fællesarealer. Byggeform, gadebredde, hus længde og etagehøjde, var inspireret af byhuse i ældre købstæder som Maribo og Dragør. Gadekærets chefarkitekt Knud E. Rasmussen ville bryde med betonbyggeriets dårlige ry og skabe et nyt bymiljø med gadekæret som omdrejningspunkt, hvor beboerne havde adgang til lys og luft.

I 1978 tegnede den berømte og folkekære danske plakatkunstner Ib Spang Olsen en plakat til boligbevægelsen, som gjorde Gadekæret landskendt som et forbillede for moderne lejebyggeri. Ib Spang Olsens fantasifulde gengivelse af det hyggelige og varierede rækkehusbyggeri med den varme okkerfarve og et levende udendørsliv med børn og voksne på gaden var med til at sætte betonbyggeri i et nyt lys og samme år vandt byggeriet Betonelement-prisen.

Hvis du går en tur i Gadekæret, skal du bemærke at arkitekterne på en gang har bestræbt sig for at bygge tæt og samtidig give hver bolig privatliv. Vinduer er fx som regel placeret ugenert for udefrakommende blikke.

Del denne side