Barn på cykel i Vejleåparken

Vejleåparken - Danmarks største renovationsarbejde

Vejleåparken er Ishøjs største boligområde og er på mange måder kendetegnende for Ishøjs historie og indbyggersammensætning. Byggeriet skød op i starten af 70’erne, dengang under navnet Ishøj-planen. I dag har området undergået en gennemgribende forskønnelse og ændret navn.

Vejleåparken er et typisk storskalabyggeri og et eksempel på tidens herskende filosofi om, at vejen til billige og solide boliger til den brede befolkning var at bygge store planlagte byggerier. Byggeriet blev rejst med færdige betonelementer på blot få år. 53 boligblokke blev placeret langs gågader med parkering udenom. Karrerne danner store, beplantede gårdhaver, hvori børneinstitutioner og lokalcenter blev placeret i lave pavilloner.

Boligselskabet AAB og Ishøj kommune gennemførte fra 2003-2008 danmarkshistoriens største totalrenovering og byggeriet fik nyt navn. Boligområdet blev i den forbindelse inddelt i otte kvarterer, som fik hvert sit selvstændige udtryk. Det kunstneriske arbejde blev ledet af Bjørn Nørgaard. Nye facader med eksklusivt murværk, varierede pladebeklædninger og raffinerede detaljer udført af kunstnere, har sammen med de grønne omgivelser gjort en ende på det grå og triste betonmiljø.

Vejleåparken fik efter renoveringen et markant bedre image. I dag er Vejleåparken et eftertragtet boligområde med attraktive energibesparende boliger og skønne grønne fællesarealer. Byggeriet har også vundet flere internationale arkitekturpriser med begrundelse i den gode kvalitet og den høje boligstandard. Vejleåparken er AAB’s største boligafdeling med 1700 boliger og 5000 beboere. Indbyggerne i Vejleåparken udgør dermed næsten en fjerdel af Ishøjs samlede indbyggertal.

Del denne side